Meteorológia
Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 18:33:24
Ostatné odpovede k téme
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 09:51:39
Celkom dobrou stránkou ako určiť počasie a jeho vplyv na pozorovania nájdeš na meteory.persoholic.org.
Časom ešte niečo vygooglim, mal by som sa do toho viac oprieť lebo s hrôzou som zistil že už mám problém nájsť aj Polárku
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 16:43:56
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 17:03:13
ináč by ste sem mohli hodiť, vážení meteorológovia, niečo o oblakoch ... milujem tie pomenovania a nákresy ... a hlavne barančeky
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 17:05:44
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 17:35:40
Ajk, hoď sem niečo zo svojich poznatkov, nech sa vrátime k téme ... a ja by som vážne prosila niečo o tých oblakoch, pre začiatok
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 17:39:16
Axel Wers, dňa 2. 7. 2006 10:51:39, napísal(a):
Ajk, dňa 2. 7. 2006 17:43:56, napísal(a):
game, dňa 2. 7. 2006 18:35:40, napísal(a):
Takže takto súvisí meteorológia s astronómiou.
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 17:44:38
keď je zamračené, sú astronómovia pekne povedané v kýbli ...
a meteorológovia sú na koni, lebo predpovedať dážď keď idú ťažké dažďové mraky, nie je taký problém
táto téma je pekne mimo
Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 17:47:51
Čo viete o jave El Niňo? Sú terajšie výskyty tornád v oblasti Mexického zálivu normálne? Boli zaznamenané nejaké tornáda aj na Slovensku? Ak áno - čo ich mohlo zapríčiniť?
Príspevok bol napísaný: 3. júl 2006 - 11:49:20
Základné druhy oblakov
1.Vysoké oblaky(5-13 km)
Riasa-jemná vláknitá štruktúra bez tieňov.Vyskytuje sa v najnižších vrstvách troposféry a skladá sa z ľadových kryštálikov.
Riasová kopa-ľudovo nazývaná baránky,tvoria ju biele chumáčiky či gulôčky vlhkosti.Priemerná výška sa pohybuje okolo 6-8 km.
Riasová sloha-pokrýva oblohu ako jemný priezračný závoj,niekedy s jemnou vláknitou štruktúrou.Priemerná výška dosahuje 6-8 km.
2.Stredné oblaky(2-7 km)
Vyvýšená kopa-tvoria ju rady alebo vrstvy vlnovitého charakteru(baránky)bielej farby,často s tieňom.Nachádza sa vo výškach 3-7 km.
Vysoká sloha-tvorí sivobielu oblačnú pokrývku,cez ktorú ako cez matné sklo miestami presvecuje slnko.Býva vo výške 2-5 km.
3.Nízke oblaky(0,2-2 km)
Vrstvová vrstva-tvoria ju vrstvy alebo rady sivých až sivobielych oblakov väčšinou kopovitého charakteru.Nachádzajú sa vo výškach 1-2 km.
Sloha-tvorí jednotvárnu sivú vrstvu bez obrysov.Výška 0,2-1 km.
Kopa-ide o jednotlivé oblaky s ostro ohraničenými obrysmi,podobné navŕšeným kopčekov zmrzliny.Vyvíjajú sa vertikálnym smerom.Horné časti osvetlené slnkom sú oslnivo-biele,spodné sú sivé až tmavosivé.Výška 0,5-1 km.
Dažďová sloha-tvorí mohutnú,až niekoľko kilometrov hrubú súvislú vrstvu.Je sivá až tmavosivá a padajú z nej spravidla trvalé dažďové alebo snehové zrážky.
Búrkový mrak-ďalšie vývojové štádium kopy.Má podobu vrchov s oblými obrysmi vysokými až niekoľko kilometrov.Horné časti majú často vláknitú štruktúru.Z búrkového mraku pochádajú dažde(niekedy aj s krúpami).Okrem týchto druhov oblakov bývajú niekedy oblaky aj v stratosfére(do 55 km) a termosfére(85-800 km).Sú to:
Perleťové a Strieborné oblaky.
Perleťové-majú tvar podobný riasam,sú jasné,presvetlené slnkom.Bývajú vo výške 20-30 km.Vyskytujú sa iba na Aljaške a v severnej Evrópe.
Strieborné-pozorujeme ich na tmavej nočnej oblohe.Pohybujú sa zvyčajne rýchlosťou 50-250 metrov za sekundu a predpokladá sa,že ich tvoria vulkanický a kozmický prach.Bývajú vo výške 75-90 km.
Klasifikácia oblačnosti:
1.jasno-obloho bez mrakov
2.skoro jasno-oblaky pokrývajú 1/8 - 2/8 oblohy
3.polojasno-oblaky pokrývajú 3/8 - 4/8 oblohy
4.polooblačno-oblaky pokrývajú 5/8 - 6/8 oblohy
5.oblačno-oblaky pokrývajú 7/8 oblohy
6.zamračené-obloha je celá pokrytá oblakmi
Príspevok bol napísaný: 3. júl 2006 - 15:01:43
Príspevok bol napísaný: 3. júl 2006 - 15:03:45
Príspevok bol napísaný: 3. júl 2006 - 15:24:15
Príspevok bol napísaný: 3. júl 2006 - 22:59:24
Príspevok bol napísaný: 3. júl 2006 - 23:24:42
Príspevok bol napísaný: 7. júl 2006 - 12:11:09
pokial chcete kuknut na oblaky, tak si hodte do googla latinske nazvy... konkretne budem citovat game
1.Vysoké oblaky(5-13 km)
Riasa- cirrus
Riasová sloha- cirrostratus
2.Stredné oblaky(2-7 km)
Vyvýšená kopa- altocumulus
Vysoká sloha- altostratus
3.Nízke oblaky(0,2-2 km)
Vrstvová vrstva-stratocumulus (v slovencine nic take nepoznam, ale asi myslis to)
Sloha- stratus
Kopa- cumulus
Dažďová sloha-nimbostratus
Búrkový mrak/dažďová kopa- cumulonimbus
este sa aj delia, ale to delenie moc neviem... akurat viem dve podskupiny kopy a to kumulus fragus (to je taky miniaturny kumulus - akoby crep z ostatnych) a potom kumulus congestus (zarodok burky - http://www.meteored.com/ram/numero9/IMAGEN...0congestus.jpg
rozdiel medzi cumulonimbusom a nimbostratusom je ten ze cumulonimbus je burkovy mrak, ktory je zodpovedny za kratke a nicive burky... z nimbostratusu velmi vynimocne vznikne burka, skor sa jedna o vytrvale dazde a dlhozatiahnutu oblohu
Klasifikovanie oblakov milujem... meteorologiu mam dost rad
Axel> hurikany a tornada nie su to iste, i ked de facto vznikaju z rovnakej priciny a to z miesania studenych vzduchovych hmot s teplymi... rozdiel je ale v tom ze hurikan je de facto cyklona/anticyklona vznikajuca na tropickom fronte... Principialne take cyklony tu mame aj my na polarnom fronte, akurat nase maju priemer 2000km a malu silu, zatial co tam maju priemer 100km a 20x taku sili
Tento príspevok upravil Ajk: 7. júl 2006 - 12:20:14
Príspevok bol napísaný: 7. júl 2006 - 12:46:00
toto som narychlo zbuchal, kedze dakto tu chcel nakresy
Príspevok bol napísaný: 7. júl 2006 - 15:24:00
díky za tvoj náčrt, takéto niečo to chcelo,
len ťa poprosím trochu to zmenši ... príšerne to rozťahuje obrazovku a je to potom aj málo prehľadné a menej pekné ...
díky
Príspevok bol napísaný: 16. júl 2006 - 21:56:35
F0 64-116 km/hod -poškodzuje komíny, tel. antény, posúva strechy, láme tenké konáre
F1 117-180 km/hod -vezmy šindle zo striech, vyvráti strom, prevráti autá a posunie dom bez základov
F2 181-253 km/hod -(silný) odnesie strechu, zvalí slabšiu stenu, kôlňu, stromy
F3 254-332 km/hod -(silný) zvalí steny, lesy zrovná so zemou, poškodí aj kovové konštrukcie
F4 333-419 km/hod -(ničivé) zničí silné steny, vzduchom lietajú kovové a betónové konštrukcie
F5 420-519 km/hod -zničí rodinné domy, ale aj školy, motely a budovy na okraji mesta
Tornádo sa sleduje vypúšťaním loptičiek s vysielačkou do víru. V Amerike je tisíc tornád za rok s priemernou rýchlosťou 400 km/hod.
Príspevok bol napísaný: 14. august 2006 - 15:49:35
Príspevok bol napísaný: 18. september 2006 - 19:29:52
http://www.youtube.c...h?v=P2pxftI4Cys
zial 1.3mpx neni nic moc, navyse kamera nataca velmi pomaly, takze prudke pohyby castokrat vynecha, co je dosledok ze vidite len zaciatok a koniec blesku (nic klukate, hoci bolo)...
Povodne som sa domnieval ze sa jedna o uder do Zahorskej Bystrice, ale po prepocitani mi to vychadzalo o cosi viac ako 333m (3s = 1km)... pri spomaleni som si vsimol ze blesk udrel do zeleznicneho stlpu (pre nizke rozlisenie nie je vidno...)
tuto je fotka a aj ten biely dom... blesk udrel do zeleznice vzadu...
http://blog.sme.sk/b...5/1leto_res.jpg
Príspevok bol napísaný: 3. apríl 2008 - 00:15:57
studoval som geografiu, konkretne hydrologiu a klimatologiu, takze o pocasi a podnebi som sa ucil na vyske
tak mozme hodit rec...moja diplomka bola na temu: Metody merania globalneho ziarenia na Slovensku
Príspevok bol napísaný: 3. apríl 2008 - 00:43:40
Príspevok bol napísaný: 22. jún 2008 - 13:14:49
neviem ci ste zaregistrovali, ale tot link nizsie nam predstavuje tornado v Ceskej republike spolu s videom
Tornado v Ceskej republike
Príspevok bol napísaný: 22. jún 2008 - 19:42:00
asi sa snazia priblizit amerike, ked uz tam budu mat ten ich radar
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 09:11:30
Okrem toho,keď idem ráno von,tak sa najprv pozriem na teplomer /ortuťová klasika/,ako že je von a tak sa aj zaodejem.
A vy ako ? Sledujete počasie ? Alebo vám to je jedno a až keď vyjdete z domu,tak viete koľko bije
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 09:22:53
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 13:48:49
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 14:13:32
zvyčajne sa pozriem na teplomer tesne pred odchodom z domu, prípadne keď idem okolo okna a je tam niečo nezvyčajné, nečakane bielo či lesklo či niečo podobné, pozriem lepšie, prípadne zanadávam, ale moc nie, lebo mi to nepomôže ... aj tak musím do toho von ... tak si pritiahnem kapucňu , dáždnik je v taške vždy, v zime aj tak nosím čižmy ... vyjdem von a poryv vetra ma takmer uchytí a dážď či sneh šľahá z každej strany a neviem poriadne dýchať, to je už na skutočné nadávanie ... prípadne hneď ráno takmer tridsať stupňov, a tak, len kým prídem na zastávku, som mokrá ako myš, či už od dažďa, snehu, horúca ... brrr
ale ináč sa o počasie nestarám
ale nie ... skutočne pozriem na teplomer len výnimočne, a dáždnik je v taške vždy a rada mám poruke niečo, čo môžem obliecť, keby došla náhle zima ... keď príde teplo, stále sa to dá vyzliecť, ale keď sa zozimí a nie je čo navliecť na seba, je to horšie ...toto je tak trochu moje osobné sledovanie meteorológie ...
a potom sa rada spýtam, ako je na druhom konci republiky, keď s niekým práve odtiaľ hovorím ... či to smeruje k nám, alebo od nás
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 14:21:35
"lopata" napísal(a):
počkať, počkať! to znamená, že teraz môžeš určiť počasie na nasledujúci deň?? tiež chcem taký prístroj, hodil by sa. Perinbaba je už tuším na dôchodku a kašle na nás, ako to vyzerá..
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 14:27:19
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 14:31:33
ten ľahký prašný sneh, kryštáliky, to som bola schopná chodiť po tme s minibaterkou a svietiť do tmy, a nachádzať uhly, keď sa kryštáliky snehu leskli ako drahokamy ....
no jo ...
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 14:36:09
Príspevok bol napísaný: 25. december 2008 - 15:28:48
2) V ramci študia (meteorologia) sme svojho času navštivili vojenske letisko v Prešove, kde maju taktiež vlastnu nonstop meteorologicku službu. Na rovnaku otazku ako v bode 1) zaznel hlasny smiech.
3) z vlastnej skusenosti môžem povedať, že predpoveď z medii je dosť často nepresna (niekedy veľmi).
Takže som si už davnejšie urobil obraz o kvalite informacii, ktore poskytuju SHMU alebo Meteo.
Príspevok bol napísaný: 26. december 2008 - 12:31:15
Mokrého som mala to pochybné šťastie vidieť náhodou raz, to stačilo, a kedysi sme pred pár rokmi ráno zvykli pozerať čosi, kde Iľko predstavoval svoje grafy, po troch jeho predpovediach sme sa naučili pripraviť sa na úplne opačné počasie, než dr. Iľko predpovedal.
toľko k vysvetleniu ... môj spôsob nosiť dáždnik v taške a niečo na oblečenie je lepší než akákoľvek predpoveď
Príspevok bol napísaný: 26. december 2008 - 12:34:52
Príspevok bol napísaný: 26. december 2008 - 12:49:59
trochu zložitý spôsob sledovania predpovedí počasia, keď najprv musím vysledovať, práve v akom období úspešnosti predpovedí sa nachádza renomovaný meteorológ ... radšej ten sveter a dáždnik
Príspevok bol napísaný: 26. december 2008 - 13:16:30
Citát
Tak to je určite tá na JOj - ke , to je jasné ta rozpráva strašne rýchlo ......................
Príspevok bol napísaný: 1. marec 2009 - 19:50:13
možno sa spýtame Giggsa, nech sa spýta svojho kamaráta, taká potopa v zime nič moc
Príspevok bol napísaný: 15. apríl 2009 - 15:56:06
http://drahovsky.blog.sme.sk/c/190602/Nad-...-sa-zmraka.html
Citát
§ 13 Rozsah a spôsob poskytovania hydrologických údajov, predpovedí a výstrah a meteorologických údajov, predpovedí a výstrah
(3) Hydrologické produkty a meteorologické produkty, hydrologické informácie a meteorologické informácie sa orgánom štátnej a verejnej správy, súdom a Národnej rade Slovenskej republiky pre výkon ich právomocí poskytujú bezodplatne. V ostatných prípadoch sa hydrologické produkty a meteorologické produkty a hydrologické informácie a meteorologické informácie poskytujú odplatne[1]
vyje**** SNS!
Príspevok bol napísaný: 18. apríl 2009 - 12:31:29
Darkman, dňa 15. 4. 2009 16:56:06, napísal(a):
http://drahovsky.blog.sme.sk/c/190602/Nad-...-sa-zmraka.html
To bola len otazka času. Konkurenčne, sukromne Meteo asi nezaraba dosť, preto potrebuju trošku pomôcť. Alebo sa na"trh" chysta nova firma. I keď na druhej strane možno ani nie. Veď Meteo ma monitorovacie stanice v par mestach, kdežto SHMU všade, o vybaveni a technike ani nehovorim. Meteo preto chybajuce informacie "kradne" SHMU a potom ich predava a zaraba na nich. Snaď to nepovažuješ za spravne?! Možno chcu len naozaj tomuto zabraniť. I keď tomu verim malo, ale možne to je. Je to na zvaženie.
Príspevok bol napísaný: 7. jún 2009 - 12:19:05
vo štvrtkových novinách tv joj boli skvelé zábery / od cca 14:00 minúty novín / o novom druhu oblačnosti
tie zábery sú úžasné,
súvisia vraj so zvýšenou vlhkosťou vzduchu v prímorských oblastiach
nový druh mrakov vraj dostal meno asperatus a pripomína opačnú hladinu mora, zatiaľ sa vyskytujú len pri moriach a vyzerajú nezvyčajne, krásne a dosť strašidelne
aj tak by ma zaujímalo, prečo a ako sa zrazu vytvoril v takejto väčšej miere nový druh oblakov ... oteplovanie ?
asperatus

Pomoc