FreeSpace Portal Fórum: Mrakodrapy - FreeSpace Portal Fórum

Skočiť na obsah

Strana 1 z 1
  • Nemôžete založiť novú tému
  • Nemôžete odpovedať na túto tému

Mrakodrapy Kam to až potiahnu? Ohodnotiť tému: -----

#1 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Profession: Meurtrier
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Chief Manager
  • Registrácia: 3. marec 06

Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 09:09:32

V hre FreeSpace 2 v intru sa hovorí: "Spomínam na príbehy o slávnom národe, o mestách s vežami, ktoré sa dotýkali slnka, o modrej planéte s nekonečnými oceánmi, ..." atď. Pekná fráza, niečo pravdy na tom je. Uvedomil som si to najmä vtedy keď som uvidel fotografie (zatiaľ väčšinou len modelov) mrakodrapov, ktoré sa plánujú postaviť. Ich výška je priam zarážajúca, majú dosahovať okolo 1000 metrov (skoro 1/9 Mount Everestu). Som zvedavý do akých výšok sa mrakodrapy budú ťahať, určite tam bude nejaký limit.
Budovy sú to pekné, ale nebude nebezpečné v nich pracovať resp. bývať? Obhliadnúc od katastrofy s WTC je dôležité si uvedomiť že takéto vysoké budovy nielen vyžadujú 100% statiku, ale musia sa vysporiadať aj s obrovskou vlastnou hmotnosťou. Závisí od technológií ktoré sa použijú počas stavby, ale aj tak... myslím že donekonečna sa ťahať nemôžu z viaverých technických dôvodov. Čo si o tom myslíte vy?

Trump Hotel v Dubaji, ktorý by mal byť dokončený v r. 2009
Obrázok

Burj Dubai by mal mať po dokončení v r. 2008 výšku 800 metrov
Obrázok

Takýto mrakodrap plánujú postaviť v Buenos Aires. Dokončený by mal byť v r. 2010 a mal by mať výšku 1000 metrov.
Obrázok

Obrázok
0

Strana 1 z 1
  • Nemôžete založiť novú tému
  • Nemôžete odpovedať na túto tému

Ostatné odpovede k téme

#2 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Management

Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 09:35:19

pre Dubaj a "ropné" orientálne krajiny je to otázka prestíže, oni majú radi nádheru v každej forme a hlavne množstve...
už dlhé desaťročia sa napríklad Japonsko pohráva s myšlienkou stavať kilometrové mrakodrapy, zopár plánov a makiet bolo za tie roky uverejnených - z rýdzo praktických dôvodov ... nemajú na svojich ostrovoch priestor - tak plánujú stavať mestá do výšky, vlastne do závratných výšok...

človek si zvykne žiť kdekoľvek ... pokiaľ si pamätám jeden z tých ambicióznych japonských projektov, boli tam naplánované poschodia ako záhrady, piesočnaté pláže, morské kúpele, hypermarkety, obchodné a športové centrá, kancelárie, firmy ... čiže človek by si žil vo svojom vertikálnom meste a ani by nevytiahol päty ... nemusel by zísť dolu na zem ... :huh:

posledná budova, o ktorej sa uvažovalo , bola mohutná stavba, mala siahať do výšky okolo 2 km...

zatiaľ najvyššie budovy sveta sú :

Poradie Budova Mesto Výška Poschodí Rok stavby
1 Taipei 101 Tchaj-pej 509 m 101 2003
2 Petronas Tower 1 Kuala Lumpur 452 m 88 1998
3 Petronas Tower 2 Kuala Lumpur 452 m 88 1998
4 Sears Tower Chicago 442 m 108 1974
5 Jin Mao Tower Šanghaj 421 m 88 1998
6 2 International Finance Centre Hongkong 415 m 88 2003
7 CITIC Plaza Kuang-čou (Kanton) 391 m 80 1997
8 Shun Hing Square Šen-čen 384 m 69 1996
9 Empire State Building New York 381 m 102 1931
10 Central Plaza Hongkong 374 m 78 1992

toto je prvých desať ... ostatné sú v tejto tabuľke

už tieto sú dosť zraniteľné, bez ohľadu na to, ako bezpečne a staticky dokonale sú postavené ...
čo spravia budovy vysoké okolo jedného dvoch kilometrov,... zrejme si to musíme najprv odskúšať ... keď sa napríklad trumpovi medzitým zasa neminú peniaze ... ale tam to istí Dubaj a ropa ;)

a čína uvažuje o svojich obrovitých mrakodrapoch, hlavne zo Šanghaja che spraviť výstavné mesto ... jeden obrovitý mrakodrap sa tam začal stavať už v r. 1997 ... po roku sa stavba zastavila, pretože došli peniaze ... teraz sa na to vrhla vraj jedna japonská spoločnosť ... tieto by mali byť o niečo nižšie... aj tak sú pekne vysoké ... :huh:

Obrázok
0

#3 Užívateľ nie je na Fóre   Ignatius 

• Truhlík Ignyovský
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: FS Members
  • Registrácia: 4. marec 06

Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 11:12:52

Axel, na tú vetu z intra si pamätám, tiež ma to vtedy zaujalo (ale čo im už viac ostávalo než príbehy, keď po zničení Lucifera a následnom kolapse skokového uzla sa do SOLu už nemohli vrátiť :P ). Mrakodrapy sú dobrým prostriedkom, ako ušetriť priestor na zemi a zároveň umožnujú prezentovať moc a silu... A navyše umožňujú sa aj vyšantiť umelcom pri tvorení dizajnu.

Limity určite existujú, nemôže sa predsa ťahať nejaká veža len tak z haluze do niekoľkokilometrovej výšky s tým, že budú dúfať, že im to nespadne... Limity sú dané našou technologickou vyspelosťou, možno v budúcnosti sa kúsok posunú, ale ako vo väčšine oblastí, nejaké tie limity ohľadom stavby budú zrejme vždy.

A čo sa týka bezpečia - ak odhliadneme od teroristických útokov, predsa by tam nepustili ľudí a nestavali by to, ak by sa to malo zrútiť... Jednak by bolo množstvo obetí, jednak by prišli o peniaze investované do stavby a navyše by spôsobili obrovské škody aj v okolí a to by určite neriskovali.
0

#4 Užívateľ nie je na Fóre   cizy 

• Rear Admiral
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Advanced Members

Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 11:19:08

game Petronas Towers uz nie su prve...

Najvyssia obytna budova na svete je momentalne Taipei 101 v Taipei v Taiwane

A mimochodom vyssia stavba je aj v polsku
0

#5 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 11:33:31

áno, cizy,

zistila som, tá tabuľka je staršia ... domyslite si tam stojedničku na prvé miesto :)

tú tabuľku prepíšem, len čo nájdem nejakú skutočne aktuálnu , ospravedlňujem sa...

alebo keď tú správnu tabuľku nájdete skôr, dajte mi vedieť ... díky :)

vďaka Ignymu za pomoc, je tam nová tabuľka ... snáď je už tá správna :)
0

#6 Užívateľ nie je na Fóre   Nokia 

• mobilny telefon
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Skupina: Supermembers
  • Registrácia: 13. marec 06

Príspevok bol napísaný: 1. júl 2006 - 11:59:32

co som cital o mrakodrapoch co maju mat vysku cez jeden kilometer, tak uz neboli moc planovane ako veze, ale skor ako piramidy, siroka zakladna, a postupne sa zuzovali smerom ku vrchu, takto sa da lahko dosiahnut dobra statika :)
0

#7 Užívateľ nie je na Fóre   RoSo 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Registrácia: 6. marec 06

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2006 - 18:11:12

Mňa raz zaujal jeden článok, v ktorom opisovali, ako sa stavitelia vysporiadali s vplyvmi pôsobiacími na mrakodrap. Vnútri visí obrovské kyvadlo, ktoré vyvažuje nápory vetra.
0

#8 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 5. júl 2006 - 20:07:34

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
0

#9 Užívateľ nie je na Fóre   dair 

• Ensign
  • PipPip
  • Skupina: Restricted Members
  • Registrácia: 7. júl 06

Príspevok bol napísaný: 8. júl 2006 - 23:05:47

akosi tam nevidim WORLD TRADE CENTER ;)

fakt super sorry za OT :D

Tento príspevok upravil dair: 8. júl 2006 - 23:06:37

0

#10 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 8. júl 2006 - 23:13:37

no je to vážne nová tabuľka ... mne sa tie dvojičky odjakživa vážne páčili ... asi pre tú krásnu jednoduchosť ... :(

trochu nostalgie :

Obrázok Obrázok

skutočne boli krásne
0

#11 Užívateľ nie je na Fóre   wonderdax 

• Newbie
  • Skupina: Restricted Members
  • Registrácia: 13. apríl 07

Príspevok bol napísaný: 13. apríl 2007 - 08:27:33

tu sme :) klikajte...

edit: porušenie bodu 3.2. Pravidiel na fóre:

3.2. Nie je dovolené zakladať reklamné témy alebo príspevky o iných fórach. Takéto témy a príspevky budú zmazané. Toto pravidlo platí na väčšine iných fór, platí aj tu. Je však dovolené zverejňovať linky na špeciálne fóra venujúce sa určitým témam. Tieto linky môžu byť zverejnené iba v rámci už prebiehajúcej diskusie. Linky na iné (svoje) fóra môžete mať zapísané vo svojich profiloch ako domovskú stránku).

Tento príspevok upravil game: 13. apríl 2007 - 09:52:40
Dôvod pre úpravu: tento "duchaplný" príspevok nie je diskusia. stránku máš zatiaľ presunutú do profilu ako "domovskú stránku". g.

0

#12 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 14. apríl 2007 - 11:05:05

neviem, či to napísať sem, ale vlastne sa to hodí ako protipól k mrakodrapom:

pred pár dňami som na Spektre videla jeden dokument, kde bola reč o tom, že cesta bude viesť pravdepodobne dvomi smermi :

niekde naďalej experimentujú s mrakodrapmi, a na stoloch vedcov sú už projekty neskutočných rozmerov, ale napríklad v Londýne sa už vybrali opačným smerom - nie do výšok, ale do zeme
niekoľko projektov sa už uskutočňuje, v dobrom podloží môžu zísť desiatky podlaží do hĺbky a riziká počasia, vetra, nárazu lietadiel a podobných strašiakov sú minimalizované alebo takmer žiadne
a v oblasti s nízkou alebo takmer žiadnou seizmickou aktivitou a skalnatým podložím je "zakrtkovať sa" zrejme ideálne riešenie :)
0

#13 Užívateľ nie je na Fóre   Nokia 

• mobilny telefon

Príspevok bol napísaný: 14. apríl 2007 - 11:12:10

game zakrtkovanie sa ma jednu velku nevyhodu, vela ludi by malo psychycky problem dlhsie sa zdrziavat v takych priestoroch
1

#14 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 14. apríl 2007 - 12:50:25

Nokia s tým by problém nebol. Pozri si film Resident Evil, ako tam riešili tieto problémy.

Zakrtkovanie nie je zlý nápad, ale dosť výrazne závisí od geológie. Tento problém majú tuším v Moskve kde chcú tiež krtkovať, ale pôda je nevhodná na stavby toho druhu.
1

#15 Užívateľ nie je na Fóre   Nokia 

• mobilny telefon

Príspevok bol napísaný: 14. apríl 2007 - 17:11:20

Axel ten film som videl
ale umele nahrady slnka a denneho svetla su prlajs
nic nenahradi cloveku pekny vyhlad z okna von

a uz len ked robis s tym ze si x metrov pod zemou je na psychyku zataz
spytaj sa takych vodicov metra ci banikov co cely cas robia pod zemou ake to je narocne na psychyku
0

#16 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 14. apríl 2007 - 20:28:14

s tými mrakodrapmi a podzemnými priestormi to z hľadiska psychiky bude zrejme podobné
byť na horných poschodiach mierne sa kymácajúceho mrakodrapu asi tiež nie je ten najlepší pocit

klaustrofóbiu má asi rovnaký počet ľudí ... aj keď mám ja osobne miernu, široké uzavreté priestory nie sú také stiesňujúce ako úzke a "bez vzduchu"
na druhej strane megalomanské kilometer a viac vysoké mrakodrapy, o ktorých snívajú projektanti, mestá aj s vidiekom a športoviskami a parkami a pohyblivými cestami a výťahmi niekde vo víchrici a s pocitom, že sa mi hýbe svet, ... no neviem neviem :)

niečo takéto :
Obrázok

hm, ten park je tam úchvatný :)

a ešte: zamietnuté mrakodrapy v Londýne - niekto mal rozum :) :
Obrázok
0

#17 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 6. február 2008 - 19:57:20

mrakodrap, ktorý má byť dokončený v r. 2011

Pýcha amerického Chicaga

Citát

" ... 150 poschodová budova bude vysoká 609 metrov a bude sa nachádzať na okraji jazera Michigan ... bude stáť najdrahší byt v prepočte miliardu korún. Developer tu ponúka byty v rozmedzí od 750 tisíc dolárov až po 40 miliónov dolárov.
"

:)

Obrázok Obrázok
0

#18 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 6. február 2008 - 20:02:30

Ináč je zaujímavé ako sa Chicago rozvíja a relatívne neďaleký Detroit krachuje...
0

#19 Užívateľ nie je na Fóre   weirdo 

• Ferrari
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Zobraz albumy
  • Registrácia: 20. marec 06

Príspevok bol napísaný: 6. február 2008 - 20:02:43

ach jaj, uz nebude Sears to, co byval ..
1

#20 Užívateľ nie je na Fóre   gh0strider 

• Commander
  • PipPipPipPip
  • Skupina: Active Members
  • Registrácia: 12. marec 06

Príspevok bol napísaný: 7. február 2008 - 03:06:41

weirdo> to uz Empire State Bldg nie je dlho :( hoci teraz je tam zase najvyssi, zatial.
0

#21 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 7. február 2008 - 12:38:24

hm ... Empire State Building je v New Yorku, bol najvyššou budovou štyridsať rokov od svojho postavenia

Sears Tower je v Chicagu :

Obrázok

:)
0

#22 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 7. február 2008 - 16:54:58

Keď som prvý krát videl Sears Tower (na obrázku) tak ku žiadnej budove som nemal taký rešpekt ako k tomuto mrakodrapu.
1

#23 Užívateľ nie je na Fóre   gh0strider 

• Commander
  • PipPipPipPip
  • Registrácia: 12. marec 06

Príspevok bol napísaný: 8. február 2008 - 03:42:22

game> to ja len na margo toho co napisal weirdo, Sears-u tiez "konci" slava, Empire state bldg. tiez padla, ked postavili dvojicky v 70tych rokoch.
0

#24 Užívateľ nie je na Fóre   weirdo 

• Ferrari
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 8. február 2008 - 09:35:17

inak, je zaujimave, ze v New Yorku a Chicagu su velmi zname skylines - Empire State Building, Chrysler Building, Socha Slobody, WTC a bude tam Freedom Tower, ktoru bude poznat svet (resp. v Chicagu Sears Tower a John Hancock Center, mozno Prudential Plaza). dalsie obrovske mesto LA ale nic take nema - keby mi ukazali jeho skyline, tak to asi neuhadnem (mozno tak podla napisu Hollywood, ale to je cele).
0

#25 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 8. február 2008 - 13:23:14

Citát

mozno tak podla napisu Hollywood, ale to je cele

... a ešte značnej hispánskej komunite :zubiska:

Myslím že NY a Chicago sú všeobecne uznávané ako najznámejšie a najpokrokovejšie mestá v USA.
0

#26 Užívateľ nie je na Fóre   tomassi 

• origami killer
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Moderators
  • Registrácia: 13. máj 06

Príspevok bol napísaný: 8. február 2008 - 16:17:11

trošku asi odbočím
no podobný nápis ako nad Mestom Anjelov sa týčíl aj nad Žilinou
- keď tam nemajú komunitu hispáncov, tak aspon toto
CLiCK
0

#27 Užívateľ nie je na Fóre   weirdo 

• Ferrari
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 8. február 2008 - 16:31:34

Axel ja vravim spoznavani mesta podla budov, nie pocernej spanielsky hovoriacej komunity.

a neslo o pokrokovost, slo o .. znamost, alebo tak nejak by som to nazval. Vyskusal som par ludi (ano, viem, nie je to statisticky objektivna vzorka), ktori nejak s USA moc docinenia nemaju, ze povedz prve 2 mesta z USA, ktore ta napadnu. Vsetci odpovedali NY a LA (alebo vice versa). Chicago nikoho nenapadlo. Je vzdy to tretie :)
1

#28 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 8. júl 2009 - 14:46:47

Prezrieť príspevokNokia, dňa 1. júl 2006 - 11:59:32, napísal(a):

co som cital o mrakodrapoch co maju mat vysku cez jeden kilometer, tak uz neboli moc planovane ako veze, ale skor ako piramidy, siroka zakladna, a postupne sa zuzovali smerom ku vrchu, takto sa da lahko dosiahnut dobra statika :)

k tomuto som sa snes dostala k pár novým obrázkom, jeden z nich je v malom už v príspevku č. 16, ale tu je lepšie vidieť celú tú obludnú predstavu stavby ... mesto vytiahnuté do oblakov, vysoké 1,5 km

Obrázok

Obrázok

nie je plánovaná ako pyramída, je to veža, neviem si celkom dobre predstaviť aké by to muselo mať základy, čo by to robilo v búrke ... dolu by mali búrku a hore slnečno : ), a keby tam nejakým činom vypadla elektrika ...
krásne, ale trochu ... ľudia s mnohými fóbiami by mali bývať tam tabu : )

ináč kdesi som videla raz dávno aj vnútorné vybavenie, kde schodištia a chodníky boli hlavne pohyblivé, a schované v priesvitných a polopriehľadných tubách
0

#29 Užívateľ nie je na Fóre   Cactales 

• scytheman
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Administrators
  • Registrácia: 4. august 07

Príspevok bol napísaný: 8. júl 2009 - 20:38:48

Takéto stavby ešte budú mať ešte aj praktický význam? Alebo pôjde iba o snahu byť naj... a znovu posunúť hranice znovu kamsi ďalej? A kde vlastne až môžu byť tieto hranice?
Nezdá sa mi príliš, žeby pri takejto výške budovy ešte mohli prevažovať výhody vertikálnej komunikácie.

Inak, nedávno som našiel článok o čosi nižšom, kilometer vysokom mrakodrape Kingdom Tower, ktorý by mal možno o čosi skôr vyrásť ako súčasť plánovaného mesta Kingdom City neďaleko Džiddáh v Saudskej Arábii:

Obrázok
2

#30 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 10. júl 2009 - 13:47:22

vyzerá to tam trochu ... hm ... minimum ako čosi nepatričné, ale dokonale neprehliadnuteľné
pripomenulo mi to čierny humor po 11/9, keď sa objavili nové návrhy na nové wtc ... niektoré budovy mali podobnú dieru pre lietadlá, keby al kajda pocítila nutkanie sa zasa realizovať :)
0

#31 Užívateľ nie je na Fóre   Cactales 

• scytheman
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Administrators
  • Registrácia: 4. august 07

Príspevok bol napísaný: 10. júl 2009 - 20:48:04

Musím trochu poopraviť informáciu z môjho predchádzajúceho príspevku. Na danom obrázku (a taktiež na vyobrazení v uvedenom článku) sa nenachádza simulácia plánovaného mrakodrapu Kingdom Tower, ale boli tu použité ilustračné zábery už existujúceho mrakodrapu Kingdom Centre, vysokého iba 302 (resp. 309) metrov ktorý sa nachádza v hlavnom meste Saudskej Arábie, v Rijáde. Táto stavba bola dokončená v roku 2002, teda krátko po páde dvojičiek.
2

#32 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 4. január 2010 - 15:58:52

Dubaj, ktorý takmer v hospodárskej kríze skrachoval, opúšťajú ho zahraničné firmy a skvele platení pracovníci, ktorí tam nechávali v luxuse svoje peniaze, predstaví a otvorí momentálne najvyšší mrakodrap na svete - s utajovanou výškou, čo je vraj súčasť byznysu, nad 800 m.

nová Burj Dubaj má kancelárske priestory a superluxusné byty, ktoré z veľkej časti zatiaľ zívajú prázdnotou

Citát

Dubaj, ktorý bezhlavé míňanie na extravagantné projekty takmer priviedli k bankrotu, verí, že dnešok bude novým začiatkom. Výstavba mrakodrapu sa začala pred piatimi rokmi a stála okolo miliardy dolárov.

Dubaj predstaví najvyšší mrakodrap na svete

Obrázok

ako sa vám pozdáva ?
0

#33 Užívateľ nie je na Fóre   lopata555 

• Súdruh
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Registrácia: 11. september 08

Príspevok bol napísaný: 4. január 2010 - 16:57:07

vôbec sa mi to nepáči :odpadnem:
0

#34 Užívateľ nie je na Fóre   slimak 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Registrácia: 14. január 09

Príspevok bol napísaný: 4. január 2010 - 23:42:11

Podla mna je to uz prilis vysoke aj pre pavucieho muza, ale rakusan si snad skoci.
0

#35 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 5. január 2010 - 15:24:29

Prezrieť príspevoklopata555, dňa 4. január 2010 - 16:57:07, napísal(a):

vôbec sa mi to nepáči :odpadnem:

prečo sa ti nepáči ? :)
je to do okolia perfektne zapadajúci projekt, na svoju veľkosť a výšku vyzerá priam étericky, ihla do mrakov ... keby tam práve náhodou nejaké boli :)

včera som si pozrela šot z otvorenia, celá budova a jej obrysy blikali na modro, a dubajský emir či kto to bol v červenom plyšovom kresle sa priam nadpozemsky usmieval a chrochtal blahom, že má najväčšie ... :)

neviem, či tam pustí nejakého pavúčieho či padákového muža :)
0

#36 Užívateľ nie je na Fóre   lopata555 

• Súdruh
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Registrácia: 11. september 08

Príspevok bol napísaný: 5. január 2010 - 15:27:36

moc vysoký, špicatý, nemá peknú farbu ani tvar a akurát je terčom teroristických útokov
0

#37 Užívateľ nie je na Fóre   Ryan Giggs 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz albumy
  • Registrácia: 13. máj 08

Príspevok bol napísaný: 5. január 2010 - 17:28:25

V Dubaji asi ťažko nejaky teroristi zburaju čokoľvek. Jedine ak by ten mrakodrap patril američanom.
0

#38 Užívateľ nie je na Fóre   doll 

• Rear Admiral
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 5. január 2010 - 19:40:46

posobi impozantne...ale pre mna osobne len pri pohlade "zhora" :)
0

#39 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 14:53:09

Prezrieť príspevokRyan Giggs, dňa 5. január 2010 - 17:28:25, napísal(a):

V Dubaji asi ťažko nejaky teroristi zburaju čokoľvek. Jedine ak by ten mrakodrap patril američanom.

Ináč bolo by zaujímavé si zistiť koľko a aké nehnuteľnosti boli financované západnými bankami. Ani sa nedivím, že hroziaci bankrot Dubaju vydesil najmä bankárov na Západe.
0

#40 Užívateľ nie je na Fóre   dead 

• in memoriam
  • PipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 15:00:59

No neviem, len prekonat vysku 700m rychlovytahom musi byt utrpenim. Atmosfericky tlak sa meni kazdych 10 m zhruba o jeden Hpa, to nebude len praskanie v usiach :)
0

Zdieľať túto tému

Strana 1 z 1