FreeSpace Portal Fórum: Čachtice - FreeSpace Portal Fórum

Skočiť na obsah

Stretávky vo vašom regióne

Chcete zorganizovať stretávku FSP Fóra vo vašom regióne? Založte si tému v kategórii Stretávky FSP.
Strana 1 z 1
  • Nemôžete založiť novú tému
  • Nemôžete odpovedať na túto tému

Čachtice Ohodnotiť tému: -----

#1 Užívateľ nie je na Fóre   game 

• phantom fsp
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Management
  • Registrácia: 3. marec 06

Príspevok bol napísaný: 5. január 2010 - 16:02:48

Čachtice sa tu skloňujú často, nielen kvôli stretávkam, aj kvôli čachtičanom .. či čachtičankám samotným :)
a samotné Čachtice znejú asi každému uchu veľmo známo ... a práve som natrafila na jeden článok, ktorý stojí za to ... Báthoryčka sa už v Čachticiach nakrúcala, priamo na mieste činu :

Citát

Oklamali mnohých Čachtičanov a skončili za mrežami. Falošní filmári natáčali v roku 1961 výpravný film o krvavej Bátoričke s kamerami bez filmu. My sme sa po rokoch vydali po stopách odsúdených mužov, po ktorých nikto nepátral.

Dôveryhodných filmárov s falošnými preukazmi poslúchali čachtickí herci naslovo a keď bolo treba natočiť filmové tváre zničených a utrápených dievčat čakajúcich na Bátoričkine mučenie, neváhali mladé Čachtičanky flámovať i celé noci. V dedine sa po nociach zabávalo, pilo a jedlo, len platiť nemal napokon kto. Z profesionálneho režiséra i kameramana sa vykľuli fotografi zo závodného časopisu, ktorí mali falošných filmovačiek bez filmu v kamere rozrobených niekoľko.
...
Počas výpovedí obvinených i svedkov burácala súdna sieň mnohokrát od smiechu a sudkyňa sa vyhrážala prítomným vyprázdnením pojednávacej miestnosti. Žena v sudcovskom talári bola údajne taká malá, že ju nebolo poriadne ani vidno. „Obvinení vystupovali na súde ako veľkí hrdinovia. Boli to takí fanatici, že si mysleli, že by film raz skutočne vznikol. Keby ste nám dali šancu, ukázali by sme aj Paľovi Bielikovi, kto sme my. Bielik by bol nula!," smiala sa na spomienkach aj po rokoch jedna z priamych účastníčok súdneho procesu.
...
Humor ju neopúšťal ani počas súdu. Pri prísahe pravdovravnosti sa „ucierala" až tak, že jej sudkyňa pohrozila vykázaním z jednacej miestnosti. „Keď som povedala, že by som im dala zarámovať diplom do zlatého rámu za to, čo vyviedli, skoro ma vyrazila," zabáva sa i po rokoch.
...

Po falošných filmároch krvavej Bátoričky sa zľahla zem

očarujúci príbeh, pol storočia starý, niet sa čo čudovať, že sa kedysi podarilo predať podvodníkom aj panamský prieplav ... či takmer ? nič nové pod slnkom :)
čo o tom vedia Čachtičania a okolie ? :)
0

Strana 1 z 1
  • Nemôžete založiť novú tému
  • Nemôžete odpovedať na túto tému

Ostatné odpovede k téme

#2 Užívateľ nie je na Fóre   elfant 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Advanced Members
  • Registrácia: 14. marec 06

Príspevok bol napísaný: 5. január 2010 - 17:54:59

Prezrieť príspevokgame, dňa 5. január 2010 - 16:02:48, napísal(a):

čo o tom vedia Čachtičania a okolie ? :)

vedia o tom dost, Cachtice maju aj neoficialny nazov Filmárovce a dost dlho bolo rizikove pred nejakym Cachticanom robit pohyby, ako ked sa nataca starou kamerou na kluku
zvycajne reagovali velmi impulzivne :)
pamatam si ako sa vtedy rozpravali historky o tom, co vsetko boli Cachticanky ochotne spravit, len aby sa dostali do filmu :)
0

#3 Užívateľ nie je na Fóre   Desdemona 

• Captain
  • PipPipPipPipPip
  • Skupina: Active Members
  • Registrácia: 22. august 08

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 02:26:38

Pravdupovediac o tomto viem naozaj len veľmi málo, keďže my v rodine nie sme "praví" Čachtičania. Presťahovali sme sa sem asi tak približne pred 10 rokmi, takže ani rodičia nemajú informácie z prvej ruky.

Keď som ale ten príbeh počula prvýkrát nemohla som uveriť, že nato mohol niekto naletieť. Dobre, šestdesiaty prvý, nepoznám tú dobu, ale aj tak... No za tie roky, čo tu žijem, som si spravila úsudok o tunajších ľudoch /viem, že v podstate patrím medzi nich, ale ja som stále srdcom v mojom prvom bydlisku :)/ a už sa vôbec nečudujem... :D

Prezrieť príspevokelfant, dňa 5. január 2010 - 17:54:59, napísal(a):

pamatam si ako sa vtedy rozpravali historky o tom, co vsetko boli Cachticanky ochotne spravit, len aby sa dostali do filmu :)

Toto by ma zaujímalo... :D
0

#4 Užívateľ nie je na Fóre   littlewitch 

• Captain
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Supermoderators
  • Registrácia: 3. september 08

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 08:53:01

Zaujimave,skoda,ze Des nevie o tom viac,musim asi vyzistit priamo od niekoho z Cachtic,
inak,trosku OT,ale zaujalo ma to,Des,kde si byvala predtym ? :)
0

#5 Užívateľ nie je na Fóre   wysky 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Registrácia: 11. august 07

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 19:33:01

Neodpustím si jeden príspevok... Ku Čachticiam mám zvláštny vzťah, asi sa podobám na Čachtičanov. Inak si jednoducho neviem vysletliť, že mňa, človeka z opačného konca republiky osloví na Čachtickom hrade nejaký človek "vy ste zdejšííí???" Som mu chcel odpovedať... "Já jsem všude zdejší...". :)
0

#6 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Profession: Meurtrier
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Chief Manager

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 19:46:54

Keď sme tam mali stretko tak som tam natáčal a nikto sa mi nevyhrážal. Ale Desdemona by mohla vyskúšať čo to spraví keď pred staršími Čachtičanom začne krútiť rukou ako na kluke na starej kamere :D
0

#7 Užívateľ nie je na Fóre   elfant 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 19:56:07

Od tej doby ubehlo uz vela rokov, tak sa to skludnilo :)

Desdemona

Bola to akcia, ktora vyzerala velmi vierohodne, Gogolov Revizor v reale. Filmarov predchadzal list predsedovi MsNV, ze sa bude nakrucat film, neviem ci aj so ziadostou o poskytnutie sucinnosti, odoslany z Koliby a sudruhovia filmari mali peciatku, zatvarali normalne zmluvy a vsetko to vyzeralo vierohodne ... az kym sa nevyparili.
Dokonca mali aj profesionalnu kameru pozicanu z atelierov na Kolibe, aj ked bez filmu.
Bol to velmi dobre spraveny podvod.

Ostatne jeden z filmarov posobi pravdepodobne teraz vo Svajciarsku ako lekar, pricom asi nema ani diplom.
0

#8 Užívateľ nie je na Fóre   Desdemona 

• Captain
  • PipPipPipPipPip
  • Registrácia: 22. august 08

Príspevok bol napísaný: 7. január 2010 - 16:40:52

Prezrieť príspevoklittlewitch, dňa 6. január 2010 - 08:53:01, napísal(a):

trosku OT,ale zaujalo ma to,Des,kde si byvala predtym ? :)

Žili sme v Novom Meste nad Váhom. :) Viem, že to je len kúsok, ale aj tak nemám viac informácií.

Prezrieť príspevokAxel Wers, dňa 6. január 2010 - 19:46:54, napísal(a):

Ale Desdemona by mohla vyskúšať čo to spraví keď pred staršími Čachtičanom začne krútiť rukou ako na kluke na starej kamere :D

Ja osobne, by som radšej nedráždila spiaceho draka... :D

Elfant, netušila som, že to bolo až takto dômyselne premyslené... môžem sa spýtať odkiaľ pochádzaš, keď máš také dobré informácie? :)
0

#9 Užívateľ nie je na Fóre   elfant 

• Commodore
  • PipPipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy

Príspevok bol napísaný: 7. január 2010 - 17:46:30

V rokoch 1968-9 sa o tomto pripade dost pisalo po uvolneni cenzury. Daco aj presiaklo medzi ludi od z bezpecnosti a aj ti co to zazili rozpravali :-)
z jednej dediny kusok od Brezovej pod Bradlom :-)
0

#10 Užívateľ nie je na Fóre   starsi 

• Captain
  • PipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Registrácia: 4. marec 06

Príspevok bol napísaný: 21. január 2010 - 17:58:36

Ja si pamätám na to tiež, ale vtedy ma to tak nezaujalo. Teraz už Čachtičanie o tom asi nevedia. Mladší nevedia a starší asi na to neradi spomínajú. Podľa toho čo si pamätám tak stravovanie vraj zabezpečovalo družstvo, niektorí muži dávali úplatky za hlavné úlohy a čo dávali dievčatá a ženy ... môžete hádať, ale možno tam bude aj niekoľko potomkov filmárov :D (táto posledná časť v tej dobe rezonovala asi najviac medzi ľudmi)
0

#11 Užívateľ nie je na Fóre   Axel Wers 

• Profession: Meurtrier
  • Zobraz blog
  • Zobraz albumy
  • Skupina: Chief Manager

Príspevok bol napísaný: 21. január 2010 - 22:10:35

Prezrieť príspevokstarsi, dňa 21. január 2010 - 17:58:36, napísal(a):

čo dávali dievčatá a ženy ... môžete hádať

Asi by sme mali ísť natočiť nejakú akciu do Čachtíc, čo robíš v sobotu? :zubiska:
0

#12 Užívateľ nie je na Fóre   starsi 

• Captain
  • PipPipPipPipPip
  • Zobraz blog
  • Registrácia: 4. marec 06

Príspevok bol napísaný: 22. január 2010 - 17:12:44

Ty už si tam točil, ale nechcel som Ti do toho kecať :D
0

Zdieľať túto tému

Strana 1 z 1