a samotné Čachtice znejú asi každému uchu veľmo známo ... a práve som natrafila na jeden článok, ktorý stojí za to ... Báthoryčka sa už v Čachticiach nakrúcala, priamo na mieste činu :
Citát
Dôveryhodných filmárov s falošnými preukazmi poslúchali čachtickí herci naslovo a keď bolo treba natočiť filmové tváre zničených a utrápených dievčat čakajúcich na Bátoričkine mučenie, neváhali mladé Čachtičanky flámovať i celé noci. V dedine sa po nociach zabávalo, pilo a jedlo, len platiť nemal napokon kto. Z profesionálneho režiséra i kameramana sa vykľuli fotografi zo závodného časopisu, ktorí mali falošných filmovačiek bez filmu v kamere rozrobených niekoľko.
...
Počas výpovedí obvinených i svedkov burácala súdna sieň mnohokrát od smiechu a sudkyňa sa vyhrážala prítomným vyprázdnením pojednávacej miestnosti. Žena v sudcovskom talári bola údajne taká malá, že ju nebolo poriadne ani vidno. „Obvinení vystupovali na súde ako veľkí hrdinovia. Boli to takí fanatici, že si mysleli, že by film raz skutočne vznikol. Keby ste nám dali šancu, ukázali by sme aj Paľovi Bielikovi, kto sme my. Bielik by bol nula!," smiala sa na spomienkach aj po rokoch jedna z priamych účastníčok súdneho procesu.
...
Humor ju neopúšťal ani počas súdu. Pri prísahe pravdovravnosti sa „ucierala" až tak, že jej sudkyňa pohrozila vykázaním z jednacej miestnosti. „Keď som povedala, že by som im dala zarámovať diplom do zlatého rámu za to, čo vyviedli, skoro ma vyrazila," zabáva sa i po rokoch.
...
Po falošných filmároch krvavej Bátoričky sa zľahla zem
očarujúci príbeh, pol storočia starý, niet sa čo čudovať, že sa kedysi podarilo predať podvodníkom aj panamský prieplav ... či takmer ? nič nové pod slnkom
čo o tom vedia Čachtičania a okolie ?

Pomoc