kedysi dávno som ich otcovi chodila vymieňať do obchodu ja, to stálo pár korún, ale fakt neviem koľko
a už som si spomenula, tú prvú fľašu mali naši z maďarska ... a dlho dlho sa požívala
a včera som neskoro v noci len tak mimochodom pozerala jednu prezentačnú reklamu na jeden nový kuchynský zázrak, ktorý zaberá asi pol metra kubického a varí a pečie a robí torty a zachováva vitamíny a všetko v ňom možno robiť naraz a horúcim vzduchom upečie naraz dve kurčatá a ... to som videla, ale stačilo ...
ale pripomenulo mi to voľakedajší kuchynský robot, kedysi ... začiatkom sedemdesiatych rokov či tak akosi už to bola otázka prestíže, robot v každej domácnosti !
bola tam spústa vecí ... od mixéra po miešač, vymiešavač, miesič, krájač ... ale čo si pamätám, bol tam aj prístroj na výrobu zmrzliny, neviem už ako to fungovalo, resp. nefungovalo, lebo sa mama dvakrát pokúšala robiť v tom zmrzlinu, ale to proste nešlo ... ale bol to malý prístroj, tak sa skladoval ešte nejakých desať rokov, kým sa vyhodil
a okrem toho tam bola jedna plastová nádoba, ktorá šúpala zemiaky - znútra bola akoby vysypaná makom, drsná ako hrubý šmirgeľ.
zemiaky to malo čistiť tak, že taká zo stredu trčiaca rotujúca palička postrkovala zemiaky dokola, a tie sa mali o ten šmirgeľ ošúpať.
mno... ošúpali sa, všetky oká a kusy šupiek na tom zostali.
keď sa to nechalo pustené dlhšie, nezostali zemiaky.
takže šúpač na zemiaky veľmi skoro ukončil svoju kariéru a sliepky boli vďačné - bolo z neho skvelé napájadlo pre hydinu.