valcik, dňa 29. 4. 2008 15:50:13, napísal(a):
stále si však neviem úplne presne predstaviť, aký obrovský objem má napríklad naše Slnko, ani nehovorím o tých gigantických hviezdach, ktoré sa tu objavili pre porovnanie.
toto som nenapísal celkom jasne, musím sa k tomu vrátiť.
aby som trocha rozpísal ako som to s tou mojou predstavivosťou myslel, použijem príklad ako z rozprávky. poprosím naštartovať predstavivosť a môžme začať:
síce viem (dočítal som sa), že slnko má rovníkový priemer približne 1.400.000 km a jeho objem je približne 1.300.000 krát väčší ako objem zeme, no sú to len čísla.
ak by ma niekto zobral ďaleko od slnečnej sústavy, niekam do obrovského, prázdneho miesta vo vesmíre a umožnil by mi len pomocou myšlienok vytvoriť čo len chcem, nedokázal by som tam v tom prázdne umiestniť druhé slnko, rovnaké ako naše. napriek tomu, že viem aké veľké je slnko v porovnaní so zemou, napriek tomu, že viem aký objem má v porovnaní so zemou, chýba mi odhad na také obrovské veľkosti, je to úplne mimo moju predstavivosť.
skúste to vy. ak by ste sa vznášali niekde v prázdnom, rozľahlom priestore s možnosťou vytvoriť v ňom hocičo, dokázali by ste si tam len tak umiestniť druhé Slnko? len s pomocou vlastnej predstavivosti, nič iné okolo, žiadna pomôcka, nič na porovnanie.
a ak tam aj to Slnko zavesíte, skúste to potom ešte s Betelgeuze..