Moraváci
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 15:48:10
btw, Doll ... si spominala, ze poznas x ludi z Brna. chodis sem casto?
Ostatné odpovede k téme
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 15:50:55
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 17:11:18
v Brne ako takom som osobne bola malokrat...s Brnakmi sa stretavam na roznych akciach,mimo brna, vid nasa posledna, chatovacka na Silvestra...
ale koncom januara sa chystam na kalbu do Brna
btw...
L.E.G.
ehm ehm, kam tym narazas??
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 17:45:22
chata ... no, chata bola
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 20:35:28
no chata bola,...ale nevyzera to ze vo vsetkej pocestnosti
sa nam priznaj
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 21:01:07
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 21:06:50
Citát
a padalo do ohniska...
dobre ništ, nemám tu čo robiť, možno koncom roka sa sem prihlásim, teraz ale radšej idem, bo ma modi sfúknu
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 21:20:19
ale ked uz budem v tom brne, tak snad ta uvidim,hmm?
Príspevok bol napísaný: 9. január 2007 - 22:04:34
Príspevok bol napísaný: 10. január 2007 - 04:01:24
Príspevok bol napísaný: 10. január 2007 - 16:46:45
Príspevok bol napísaný: 10. január 2007 - 19:44:07
Príspevok bol napísaný: 11. január 2007 - 02:02:53
Príspevok bol napísaný: 13. január 2007 - 00:37:43
Moraváci sú dosť podobní Záhorákom, keď si ich človek získa, sú super, bezprostrední a normálni ľudkovia ... aj som tam pracovala, nikdy nebol najmenší problém ...
jeden jediný za tie roky, jedna stará rachétla lekárka ... asi nemala rada Slovákov ... alebo mala Slováka muža, ktorého nenávidela
Príspevok bol napísaný: 15. január 2007 - 23:58:24
Príspevok bol napísaný: 30. marec 2008 - 15:33:32
Príspevok bol napísaný: 30. marec 2008 - 17:24:20
pri všetkej úcte : moravský slováci ?
inač moraváci sú najlepší ludé na svete ja su toho príklad
kdo by chcel vedieť viac o dejinách moravy dobrá je aj kniha od rudolfa dvořáka - Dějiny markrabství moravského.
aj na stránke Moravia.ic.cz sa dá dozvedieť veľa o morave a jej histórii.
s pozdravom : Moravané nejsou česi
Tento príspevok upravil vlasto1: 30. marec 2008 - 17:35:57
Príspevok bol napísaný: 30. marec 2008 - 18:51:06
dodnes je známy termín Moravské Slovácko, mimochodom stačilo nalistovať wiki :
Citát
Moravské nárečia vykazujú viaceré znaky spoločné so západoslovenskými nárečiami. Jeden z najzvýznamnejšách slavistov Vatroslav Jagič (1838-1923) dokonca tvrdil, že Moravania ešte koncom 19. storočia v podstate hovorili takým istým jazykom ako Slováci. Do polovice 20. storočia bolo aj v Česku a na Slovensku bežné považovať v odborných textoch prinajmenšom obyvateľov Moravy na juhovýchodnej Morave za Slovákov, ich jazyk za nárečie slovenčiny - "moravskoslovenské nárečia" a ich územia aj označovať ako Slovensko či moravské Slovensko - dnes Slovácko (pozri napríklad Ottuv slovník naučný heslo Slovensko či podrobne Slovenský náučný slovník heslo Slovenský jazyk, časť Slovenské nárečia). Dodnes toto stanovisko zastáva menšina českých jazykovedcov (pozri napríklad Václav Machek: "Etymologický slovník jazyka českého", 1997, ISBN 80-7106-242-1, str. 8).
Zdroj: „http://sk.wikipedia.org/wiki/Moravania“
Moravskí Slováci je teda pomenovanie namieste.
Príspevok bol napísaný: 30. marec 2008 - 19:01:30
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/331296...a-filolog-cesky
Nechcem sa velmi handrkovat, okolie Uherskeho Hradista milujem a prestudoval som si preto jeho historiu, boli casy, ked som si nechal poslat z kniznice z Prahy niektore stare diela o Moravskom Slovensku / Slovacku, aj dnes vychadzaju este tituly s tymto pomenovanim, napr. nedavno vydal jednu publikaciu znamy cesky historik Rychlik.
Hore som okopiroval iba nazov jednej starej publikacie od Slavika, 1903, tak isto najdes pod tymto titulom aj mnoho diel na nete, spominal som to iba ako zaujimavost, aj v starsich dokumentaciach slovackych miest som nikde nenasiel vyraz Moravske Slovacko, este v roku 1922 sa hovori v "Narodopisu naroda ceskoslovenskeho" o castiach Moravske Slovensko I, II, III, atd. Tak znami bibliografia napr o Niederle, zborniky piesni a hudobne publikacie z toho obdobia bez rozdielu hovoria o Moravskom Slovensku.
Teda iba tolko, nepolemizujem, dnes sa prakticky vsade pouziva Moravske Slovacko v hovorovej reci, ale v knihach sa vyskytuju oba pojmy, najmä v v cudzich reciach (Moravian Slovakia, Mährische Slowakei atd.)
Mimochodom, aky je nazov v cestine pre muzskeho obyvatela Slovacka? Ale to uz iba ako "vtip".
Príspevok bol napísaný: 31. marec 2008 - 18:14:25
krstná sa narodila na Slovensku, do Bíteše sa presťahoval po svatbe. je to teda Slovanka, Slovenka, Slováčka, Moravská Slovenka aj Moraváčka, hneď ako s ňou budem komunikovať, zistím ako to vidí ona. : )
vzdialenú rodinu mám i vo Varnsdorfe, to je blízko severnej hranice Česka, nad Prahou. tam som bol len dvakrát, a aj keď je to v peknom kraji, viac sa mi páčilo na Morave.
Príspevok bol napísaný: 31. marec 2008 - 18:17:37
Citát
Starý význam slova moravština přestal být užíván v 19. století, kdy na Moravě zvítězilo české národní vědomí. Na začátku století byla veřejnost rozvířena činnost vzdělanců, která byla nepřesně zvána jako moravský jazykový separatismus. Iniciátoři tohoto úsilí byli rodáci z Čech, kteří přišli na Moravu, jimž zalíbila se tamější nářečí a kteří se rozhodli jejich prvky vnést do spisovné češtiny. Nesnažili se tedy o vytvoření nového jazyka, ale přesto se proti jejich činnosti postavil František Palacký, po jehož intervenci zásahy do češtiny ustaly.
Poslední fáze ve vývoji moravštiny nastala ve 2. polovině 20. století. Podnětem bylo zrušení moravskoslezské zemské samosprávy v roce 1949 a zklamání z marných nadějí na její obnovení v roce 1968. Zřízení moravské federální země bylo odmítnuto s odůvodněním, že Moravané nejsou národ. Proto na Moravě vznikl názor, že Morava se dočká spravedlnosti v podobě obnovy samosprávy jedině tehdy, když bude stát na národním principu, a proto bude nutné vytvořit moravský jazyk jako nejdůležitější znak národa. Nenašel se však nikdo, kdo by byl schopen požadovaný moravský jazyk sestavit. Úsilí o jeho vytvoření pokračovalo i po roce 1989, ale zatím se nikdy nedostalo do uskutečnitelné podoby. V žádném sčítání lidu neuvedlo větší množství obyvatel moravštinu jako mateřskou řeč
http://cs.wikipedia....Morav%C5%A1tina
Príspevok bol napísaný: 1. apríl 2008 - 21:46:03
Príspevok bol napísaný: 12. september 2008 - 21:33:35

Pomoc